Kıkırdak Nakli
Osteokondral kıkırdak allogreftleri ortopedik cerrahide giderek artan şekilde kullanılmaktadır. Özellikle ileri derecede kıkırdak hasarı olan ve diğer kıkırdak tedavi yöntemleri ile onarılamayan kıkırdak hasarlarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Amerikada ilk olarak kullanılan bu tedavi yönteminde organ vericilerinden alınan hasarsız hyalin kıkırdak hasta kıkırdak doku ile değiştirilir. Diğer kıkırdak tedavi yöntemleri ile fibröz kıkırdak denilen orjinal kıkırdaktan daha zayıftır. Kıkırdak nakli ile zarar görmemiş kıkırdak nakledildiği için diğer tedavi yöntemleri ile elde edilemeyecek kalite ve sağlamlıkta kıkırdak ile hastalar tedavi imkanı bulur.
Kıkırdak vericisi nasıl belirlenir?
Bir potansiyel donörden haberdar olduğunda, ilk olarak donör uygunluğunu belirlemek için gerekli bilgileri alır. Detaylı sosyal / tıbbi öyküsü donörün en yakın akraba veya donörü yakından tanıyan kişilerden elde edilir . Tıbbi geçmişi hakkında yapılan değerlendirmede, yüksek riskli sosyal davranış (dövme, piercing), sıra dışı çevreye maruz kalma, ilaç kullanımı, alışkanlıkları ve kanser gibi tıbbi durumlar vardır. Doku kabul veya reddetme kararı bu sorulara yanıtları dayanmaktadır.
Doku ameliyathane veya steril şartların sağlandığı mekanlarda ortopedik cerrahi asepsiye uygun teknikler kullanılarak, donörün ölümünü takiben 24 saat içinde dokunun aseptik olarak doku çıkartılması gerekmektedir.
Kıkırdak Dokusu Donörden Nasıl Alınır?
Donör cerrahi öncesi standart asepsi ilkelerini kullanarak hazırlanır. Osteokondral dokular(diz ve ayak bileği) eklem kapsül açılmadan blok olarak çıkartılır. Tüm greftler bakteriyel kontaminasyon seviyesini belirlemek için işlemden önce kültür alınır. Kültürler doku ve sürüntü kültürü şeklinde alınır. Taze eklem kıkırdağı +4 derecede 28 gün yaşayabilir ve kültür sonuçları beklenir. Doku ile mikrop geçme ihtimalini önlemek için serolojik testler yapılarak dokudan enfeksiyon geçme şansını önlenir.
Kıkırdak Dokusu Hazırlığı ve Sterilizasyonu Nasıl Yapılır?
Kıkırdak allogreftleri aseptik olarak işlenip kullanılır. Bu greftler titizlikle bakteriyel kirlenme açısından kontrol edilmesi gerekir. Antibiyotik alkol ve/veya deterjanlar gibi çeşitli kimyasal maddelerle karıştırılarak elde edilen solusyonlar dokunun saklanması ve sterilizasyonunda kullanılabilir. Kullanılan maddeler ne olursa olsun kullanılan solusyonun amacı allogreftin performansı üzerine en az etki edip dokudaki tüm mikroorganizmaları kaldırmak olmalıdır.
Greftler temizlenip ve işlendikten sonra ambalajlanıp depolanır. Greftler için 28 gün boyunca 10 ° C’ye kadar saklanır. 28 günden az saklanmış tüm testleri yapılmış allogreft insan implantasyonu için güvenlidir.
Kıkırdak greftleri cerrahi yapılacak merkeze kuru buz içinde buz ile temas etmeden ısı yalıtımı sağlayacak köpük kutular içinde gönderilmelidir.
Kıkırdak Nakli Nasıl ve Kim Tarafından Yapılır?
Hastanın hasarlı olan kıkırdak dokusunun yeri ve lokalizasyonu belirlenir. Donörden alınan hasarsız sağlam kıkırdak hastanın hasarlı kıkırdağı ile değiştirilir. Yapılan tedavinin başarılı olabilmesi için uygun boyutta greft alınmalı cerrahinin dikkatli ve açılara dikkat edilerek yapılması gerekir. Kıkırdak naklinin bu konuda yurtiçi-dışı eğitimi alan ve konu ile tecrübeli kişilerden eğitim almış kişiler tarafından yapılması kıkırdak cerrahisinin başarısını arttırır. Taze Diz Kıkırdak nakli uygulaması Türkiyede ilk defa Yeditepe Üniversitesi Hastanesi bünyesinde Dr. Gökhan Meriç tarafından uygulanmaya başlanmıştır.
Doç. Dr. Gökhan Meriç