Yeditepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği

Çalışma saatlerimiz : Pazartesi-Cumartesi 09:00-17:00
  İletişim : 0216 578 4051-4054

Dizde Kireçlenme (Gonartroz)

Diz Kireçlenmesi (Gonartroz) Nedir?

Diz Kıkırdağı diz eklemindeki uyluk ve kaval kemiklerinin uç bölgesini saran ve yüzeyler arasında düz bir yüzey sağlayarak hareketlenmeyi sağlayan çok özel bir dokudur. Kıkırdak dokuda oluşan hasarlanmaların kendi kendini iyileştirme  özelliği zayıftır. Kıkırdaktaki iyileşme dokusu orijinal kıkırdaktan mekanik olarak daha zayıf yapıdadır.  Dizdeki kıkırdağın yapısının çeşitli nedenler ile bozulup zayıflaması kireçlenme (gonartroz) olarak adlandırılmaktadır.

Gonartroz (Kireçlenme ) Nedenleri;

  • Travma (çarpma düşmeye bağlı kıkırdak hasarı)
  • Yaşlanma (İdiopatik )
  • Romatizmal hastalıklar
  • Enfeksiyon
  • İnflamatuar Hastalıklar (Lupus, gut,)
  • Hemofili
dizde-ileri-kireclenme

Dizde ileri derece kireçlenme

dizde-ileri-kireclenme-olan-hastanin-radyoloji-goruntusu

Dizde ileri derece kireçlenme radyoloji görüntüsü

Gonartroz (Diz Kireçlenmesi) Semptomları nelerdir?

Özellikle 50 yaş üzeri hastalarda diz ağrısı (Özellikle dizin iç tarafından) , yürüme güçlüğü, hareket kısıtlılığı, dizlerde deformite (O bacak), krepitasyon (dizde hareket ile ses gelmesi), gece uykudan uyandıran ağrı, merdiven inip çıkarken ağrının şiddetlenmesi gibi şikayetler görülebilir.

 

Gonartroz (Diz Kireçlenmesi) Nasıl Tanı Konulur?

Hastanın fizik muayenesinde dizde hassas noktalar, hareket açıklığı ve deformite muayenesi yapılır. Hastaların çekilen grafilerinde diz eklem aralığında kıkırdak kaybına bağlı daralma, eklem yüzeyinde bozulma, osteofit (kemik sivrilikleri) ve eklemde deformite görülür. Genellikle MR ve tomografi gibi ileri görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulmaz.

 

Gonartroz (Diz Kireçlenmesi) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diz kireçlenme tedavi yöntemleri hastanın yaşına şikayetlerinin ciddiyetine, kireçlenmenin nedenine ve derecesine ve hastanın beklentisine göre değişmektedir. Hasta <50 yaş, erken evre kireçlenme, şikayetleri ileri boyutta değil ise öncelikle cerrahi olmayan (konservatif)tedavi yöntemleri önerilir. Bunlar hasta eğer kilolu ise kilo verme, ağrı işlerden ve uzun süre ayakta kalmayı gerektirecek işlerden uzaklaşma, aktivitelerin düzenlenmesi (merdiven inip-çıkma, yokuş inip-çıkmadan uzaklaşmak), özellikle uyluk kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersiz tedavileri, ağrı kesici (NSAİİ) ilaçlar, buz tedavileri uygulanır. Bunlara rağmen şikayetleri geçmeyen hastalara diz içine ilaç uygulamaları (hyaluronik asit, NSAİİ, kortikosteroid) uygulanabilir. Konu ile ilgili sunum linki:

Konservatif tedaviden fayda görmeyen gonartroz(kireçlenme) hastalarına, hastalığın derecesi ve hastanın yaşına uygun cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler

  • Artroskopi; diz eklemini tamamen açmadan sadece 2 küçük delik açarak dizdeki patolojilerin tespit edilip tedavisini amaçlayan bir yöntemdir. Kireçlenme tedavisinde uygulandığı durumlarda hastalarda geçici bir dönemde iyileşme sağladığı ve sonrasında şikayetlerin tekrarlayabildiği literatürde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

 

  • Yüksek Tibial Osteotomi: Diz ekleminin iç yüzünü tutan gonartrozda 65 yaş altı hastalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide amaç dizin yüklenme düzlemini bir miktar dış tarafa alarak dizin iç kısmını olan yüklenmeyi azaltmak ve kireçlenmenin ilerlemesini yavaşlatmak amaçlanır. Bu tedavi sonrasında hastanın yüklenmesine hemen izin verilmez kemik kaynaması sonrasında hastamız yük verebilir.

 

  • unikondiler-diz

    Unikondiler diz

    unikondiler-lateral

    Unikondiler lateral

    Unikondiler Diz Protezi: Diz ekleminin iç yüzünü tutan gonartrozda 65 yaş altı hastalarda uygulanan bir
    tedavi yöntemidir. Bu tedavide amaç diz ekleminin iç tarafındaki hasar görmüş kıkırdağın implant ile değiştirilerek ağrısız ve hareketli bir diz ekleminin oluşturulması amaçlanır. Ameliyat sonrasında ertesi gün hastaya hareket başlanıp yüklenmesine izin verilir.


 

 

  • tdp-post-op-lateral

    Total diz protezi postop lateral

    tdp-postop-ap

    Total diz protezi postop ap

    Total Diz Protezi: Kireçlenme (gonartroz) tedavisinde en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Amaç kıkırdağın zararlanmış tüm bölgelerinin çıkartılarak implant yerleştirilmesi ve diz ekleminin ağrısız ve tam hareketli hale getirilmesidir. Bu tedavi sonrasında hastanın ertesi gün ayağa kaldırılmasına izin verilir. Protezlerin belli bir ömrü vardır. Bu süre implantın dizaynına ve kalitesine, hastanın yüklenmesine göre değişmekle beraber ortalama 15-20 yıldır. Bu nedenle 50 yaş altındaki hastalara mecbur olmadıkça uygulanması önerilmez.

 

Diz Protezi Sonrasında Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Total diz protezi sonrasında 10-15 yıllık başarısı %85-93 arasında değişmektedir. Başarı şansını arttıran faktörler hasta uyumu, uygun cerrahi teknikler kullanılarak yerleştirilmiş yüksek kalitedeki implantlardır. Protez uygulanmasının ardından 2 günde bir yara yerine pansuman yapılmalı ve dikişler 15. Günde alınmalıdır. Dikişler alınana kadar bu bölgeye su değdirilmemelidir. Doktorun verdiği ilaçlar dikkatle kullanılmalıdır. Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanılmalıdır.  Kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kan sulandırıcı ilaçlar 21 gün süreyle kullanılmadır. Bu sürelerin sonunda ek ilaç kullanılmasına gerek yoktur. Yara yeri üzerine buz tedavisi günde 8-10 kez saatte 15-20 dk. Süreyle uygulanarak buradaki şişliğin ve ağrının azaltılması sağlanmalıdır.

Hasta kendisine verilen egzersizleri mutlaka yapmalıdır. Diz bükme ve güçlendirme egzersizlerinin iyi ve uygun tekrarlar ile yapılması ameliyatın başarısını arttıran en önemli faktörlerden birisidir.

 

 

İleri Kireçlenme(Gonartroz) Hastasının Tedaviyi Reddetmesi Durumunda Ortaya Çıkabilecek Riskler Nelerdir?

       Hastalık ilerledikçe uygulanacak tedaviler daha karmaşık hale gelir ve başarı şansları düşebilir. Ancak eklem içi hastalıklarının hangi kriterlere göre ve ne hızda ilerlediği, hastalığa ve hastaya göre değişebilmektedir Diz artiriti (Kireçlenmesi) normalde ilerleyicidir ve zaman içerisinde şikâyetler artar. Bazı hastalarda ise şikâyetler gelip geçicidir. Ancak hasta kendi haline bırakılınca diz artritinin iyileşmesi beklenmez. Diz hareketleri gittikçe kısıtlanır ve bu durum hastanın yürümesini bozacağı için bacaklarda ve belde ağrı şikayetine yol açar.

 

Doç. Dr. Gökhan Meriç