Yeditepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği

Çalışma saatlerimiz : Pazartesi-Cumartesi 09:00-17:00
  İletişim : 0216 578 4051-4054

Kalça Protezi

Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi cerrahisi bugün için kalçanın bir çok rahatsızlığının tedavisinde kullanılan de etkili bir tedavi yöntemidir. . Protez ameliyatı ile tamamen ağrısız ve kalça fonksiyonlarının tam olduğu bir yaşam süresi elde edilmesi amaçlanır.

 

Kalça Protezi Ameliyati Gereken Durumlar Nelerdir?

  • Kalça kireçlenmesi; Kalçadaki kireçlenmeye bağlı olarak kalça hareketlerinde ileri kısıtlanma ve ağrı gelişen hastalarda ağrı kesici, fizik tedavi gibi diğer tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda tercih edilir.
  • Kalça kırıkları; Özellikle yaşlı hastalarda Kalçanın boyun kısmının kırıklarının bir kısmı kaynama özelliğine sahip değildir. Bu nedenle kırık parçanın ameliyatla çıkarılması ve kalça fonksiyonlarının devamı için protez yapımı gerekir. Bu durumda kalça protez ameliyatı çoğunlukla zorunludur.
  • Kalça kemiği Beslenme Bozukluğu (Avaskuler nekroz): Avaskuler baş kısmını besleyen damar yapının bir kısmının fonksiyonunu kaybederek başın canlı bölümünün ölmesi ve sonrasında buranın çökmesidir. Uzun süreli ve/veya yüksek doz kortizon kullanımı, alkolizm gibi nedenlerle olursa da büyük kısmının nedeni bilinmemektedir. AVN nin ileri evrelerinde veya diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz olduğunda kalça protezi ile tedavi edilir.

 

Kalça  Protezinin Ömrü Ne Kadardır?

Kalça protezinin ömrü hastanın kişisel özellikleri; yaş, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi ne bağlıdır. İyi ellerde yapılması en iyi protezlerin kullanılması şartıyla protez ömrü 20 yıla çıkmıştır. Kilolu hastalarda ve çok aktif bir yaşam (yorucu sporlar, ağır iş koşulları vb) süren kişilerde protez ömrü azalır. Protez ömrünü doldurduğunda ağrı yapmaya başlar ve şikayetler zamanla da ilerler. Buna neden protezin gevşemesi ve aşınması olabilir. Bu durumda protezin aşınan ve gevşeyen parçaları değiştirilir

 

Kalça Protezi Tedavisinin Potansiyel Sonuçları Nelerdir?

Hastanın yaşı, kemik kalitesi, hastalığın şiddeti ve de ameliyatın yapılma şekline bağlı olarak uygulanan tedavinin sonuçları değişebilmektedir. Hangi evrede hangi protezin seçileceğine hastanın yaşına, beklentilerine, şikâyetlerine ve klinik olarak durumuna bakılarak karar verilir. Genelde kalça protezi sonrasında  yüksek başarı oranı bulunmakla beraber protezin gevşemesi veya diğer gelişebilecek komplikasyonlar ile bu başarı oranı düşebilir. Hastalar bastonsuz olarak yürüyebilmekte, merdiven inip çıkabilmekte ve günlük aktivitelerini yapabilmektedir.

kalca-protezi-cerrahi-sonrasi

Kalça protezi cerrahi sonrası

 

 

Kalça Protezi Sonrası Görülebilen Komplikasyonlar Nelerdir?

Kalça protezi sonrasında komplikasyon görülme olasılığı %1-3 arasında değişmektedir. Cerrahi sırasında asepsi ve cerrahi kurallara uygun teknik kullanılması, hastanın takiplerinin ve cerrahi sonrası ilaçların uygun şekilde verilmesi komplikasyon görülmesi oranını azaltır.

Ameliyat edilen bacaklarda kan pıhtıları (derin ven trombozu) meydana gelebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar ve kompresif bandajlar, genelde bu durumu engellemek için kullanılır. Yara yeri enfeksiyonu gelişebilir. Bu durum, antibiyotik kullanımını, yeni bir ameliyatı ve muhtemelen kalça protezinin çıkarılmasını gerektirebilir.

 

 

Doç. Dr. Gökhan Meriç