Yeditepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği

Çalışma saatlerimiz : Pazartesi-Cumartesi 09:00-17:00
  İletişim : 0216 578 4051-4054

El Bileği Artroskopisi Nedir-Nasıl Yapılır?

El Bileği Artroskopisi, artroskop denen küçük kamera sistemin ve 2mm çapındaki aletler ile el bileği ekleminin muayenesi ve tespit edilirse sorunların tedavi edilmesidir. Bu işlem genel, bölgesel veya lokal anestezi metotlarından biri ile yapılabilir. Artroskop 2mm çapında ve el bileğinde ağrı, travma sonrası fonksiyonlarında kayıp olan hastalıkların nedenlerini teşhis etmek için Tanısal(Diagnostik) ve Tedavi etmek (Girişimsel) için kullanılır. El bileği eklemi hiç açılmadan sadece 2mm lik 2-3 kesi ile işlem sonlandırılır.

 

El bileği Artroskopinin Avantajları Nelerdir?

El bileği ekleminin açılmadığı bu cerrahi yöntemde cerrahi sonrası hasar oldukça azdır, çok küçük kesiler ile yapılır, teşhisin doğruluğunu arttırır, ikincil etkileri açık cerrahiden azdır. Maliyeti düşüktür.

 

Artroskopinin Dezavantajları Nelerdir?

Dar bir alanda yapıldığı için tecrübe ve dikkat eksikliğinde çok az da olsa eklem içi yapılara, özellikle kıkırdağa zarar verme olasılığı vardır.

 

El bileği Artroskopisi ile Yapılan Cerrahiler Nelerdir?

Artroskobik olarak, kıkırdak hasarı, sinovektomi, TFCC(Triradiat fibrokartilaj kompleks) tamiri gibi birçok tedavi yöntemi yapılabilir.

 TFCC(Triradiat fibrokartilaj kompleks) hasarı nedir,Tedavisi Nasıl Yapılır?

TFCC(Triradiat fibrokartilaj kompleks) el bileği ekleminin stabilitesi ve hareket uyumundan sorumlu bağ doku kompleksidir. TFCC hasarı el bileğinde küçük parmak hizasında ağrı, el bileği hareketlerinde kısıtlılık ve eklemde gevşeklik ile karakterize özellikle sporcularda görülen bir durumdur. Tanısı, el bileğinde muayenede instabilite (gevşeklik), ağrı görülmesi ve MR görüntülemesinde bu alanda sinyal artışı ile konulur. Tedavisinde hastanın beklentisi ve hasarın boyutuna bağlı olmak ile birlikte fizik tedavi ve el bileği artroskopisi ile kapalı tamir uygulanabilir. Tamir sonrasında yırtığın tipi ve yapılan işleme bağlı olmakla beraber bir süre hareket kısıtlaması gerekebilir.

Artroskopi Sirasinda Ve Sonrasi Oluşabilecek Yan Etkiler Ve Komplikasyonlar Nelerdir?

Artroskopiye bağlı komplikasyonlar %1-4 arasında değişmektedir. Cerrahi işleme ait aşağıda yazılan bazı risk ve komplikasyonlar bulunmaktadır. Çok nadirde olsa cerrahi sırasında ve sonrasında gelişebilen komplikasyonlar; enfeksiyon, eklem sertliği, eklem içinde kireçlenme olabilir. El bileği eklemi içine sıvı birikmesi görülebilir bunu önlemek için buz tedavisi ve el bileğinin kalp hizasının üzerinde tutulması gerekir. Cilt kesisi yapılan alanda cilt altı sinir kesilmesi nadirde olsa görülebilir ve bu alan ağrılı, az duyar veya aşırı duyarlı hale gelebilir

 

Doç. Dr. Gökhan Meriç

One Comment

Comments are closed.