Yeditepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği

Çalışma saatlerimiz : Pazartesi-Cumartesi 09:00-17:00
  İletişim : 0216 578 4051-4054

Diz Protezi

unikondiler-lateral

Unikondiler lateral

Diz protezi Nedir?

Diz protezi kıkırdak dokusu hasta eklemin cerrahi olarak çıkarılması ve uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiğine
(tibia) takılacak metal bir eklemle değiştirilmesi. Çoğu durumda kaval ve uyluk kemiklerine protezi sabitlemekte kemik çimentosu kullanılır. Total diz protezi sonrasında 10-15 yıllık başarısı %85-93 arasında değişmektedir. Başarı şansını arttıran faktörler hasta uyumu, uygun cerrahi teknikler kullanılarak yerleştirilmiş yüksek kalitedeki implantlardır.

 

Diz Protezlerinin Avantajları Nelerdir?

  • Dizdeki deformiteyi düzeltme imkanı
  • Eklem yüzünde kireçlenme sonucu oluşan kıkırdak bozukluklarını giderme ve ağrısız eklem hareketi sağlama.
  • Hastanın günlük işini ağrı duymadan yapmasını sağlamak ve tam bir eklem hareketine izin vermek

Diz Protezi tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?

Kireçlenme (gonartroz) tedavisinde cerrahi dışı ilaç ve fizik tedavi rehabilitasyon uygulamaları tercih edilebilir. Kullanılan antienflamatuar ilaçların sindirim sistemi başta olmak üzere çeşitli yan etkileri olduğu unutulmamalıdır. Dizde artrit tablosu ileri düzeyde yapılacak egzersizler bu tabloyu düzeltmez.  Ancak yapılacak egzersizlerin genel fiziksel sağlık açısından faydası vardır. Hastanın bu tedavilere rağmen şikayetlerine devam etmesi hastanın günlük işlerini yaparken zorlanması diz protezi endikasyonunu doğurur.

unikondiler-diz

Unikondiler diz

Diz Protezi Tedavisinin Potansiyel Sonuçları Nelerdir?

Hastanın yaşı, kemik kalitesi, hastalığın şiddeti ve de ameliyatın yapılma şekline bağlı olarak uygulanan tedavinin sonuçları değişebilmektedir. Hangi evrede hangi protezin seçileceğine hastanın yaşına, beklentilerine, şikâyetlerine ve klinik olarak durumuna bakılarak karar verilir. Genelde 10 yıllık takiplerde % 93 gibi yüksek başarı oranı bulunmakla beraber protezin gevşemesi veya diğer gelişebilecek komplikasyonlar ile bu başarı oranı düşebilir. Hastalar bastonsuz olarak yürüyebilmekte, merdiven inip çıkabilmekte ve günlük sporlarını yapabilmektedir. İleri dönemde çıkabilecek sorunlarda revizyon şansı vardır ve revizyonların sonuçları da ilk ameliyattaki kadar olmasa da iyidir.

Diz Protezi Sonrası Başarı Şansını Arttıran Etkenler Nelerdir?

Diz protezi cerrahisi geçiren hastalarda özellikle erken dönemde rehabilitasyon süreci, cerrahinin başarı ve hastanın memnuniyetini belirleyen en önemli faktördür. Protez rehabilitasyonunda amaçlar hastanın en kısa sürede ağrısız hareketlerinin sağlanması, olması gereken minimal eklem hareket açıklığının kazanılması ve fonksiyonel bağımsızlık olarak belirlenmiştir. Bu nedenle ameliyat sonrası başarının artması için doktorunuzun sizden yapmanızı istediği egzersizlere azami şekilde önem vermeniz ve bunun yanında diğer uyarı ve önerilerini dikkatle uygulamanız istenecektir.

 

tdp-postop-ap

Total diz protezi postop ap

Diz Protezi Sonrası Görülebilen Komplikasyonlar Nelerdir?

Diz protezi sonrasında komplikasyon görülme olasılığı %1-3 arasında değişmektedir. Cerrahi sırasında asepsi ve cerrahi kurallara uygun teknik kullanılması, hastanın takiplerinin ve cerrahi sonrası ilaçların uygun şekilde verilmesi komplikasyon görülmesi oranını azaltır.

Cerrahi işlem sırasında kanama olmaması için uyluğa sarılan turnikenin (tansiyon aletindeki kola sarılan ve hava ile şişirilen manşete çok benzer) sıkmasına bağlı, turnike uygulanan bölgedeki kas ve sinirlerin baskısı sonucunda uyuşukluk ve kuvvet kayıpları olabilir. Ameliyat edilen bacaklarda kan pıhtıları (derin ven trombozu) meydana gelebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar ve kompresif bandajlar, genelde bu durumu engellemek için kullanılır. Yara yeri enfeksiyonu gelişebilir. Bu durum, antibiyotik kullanımını, yeni bir ameliyatı ve muhtemelen  diz protezinin çıkarılmasını gerektirebilir.

Yapay olarak yerleştirilen implantlar, zaman içinde gevşeyebilir veya eskiyebilir. Bu durumda protezin cerrahi olarak çıkarılarak yenisinin uygulanması gerekebilir.

 

Her iki dize protez uygulanan hastanın bir ay sonraki hareketleri.

Protez Enfeksiyonu Nedir Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Enfeksiyon diz protezi uygulanmasını takiben görülebilen en korkulan komplikasyonlardan birisidir. Literatürde protez sonrasında enfeksiyon oranı %1-2 arasında değişmektedir. Protez enfeksiyonundan korunmak amacıyla hastaların ameliyat sonrasında verilen anitibiyotikleri zamanında kullanması, cerrahi sırasında asepsi kriterlerine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Protez uygulanmış hastalar sonradan gelişebilecek boğaz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve diş eti iltihabı gibi durumlar karşında uyanık olmalı ve idrar yaparken yanma, dişte apse, ciddi boğaz enfeksiyonu gibi durumlarda vakit kaybetmeden ilgili dokta giderek bu enfeksiyonların tedavisini sağlamalıdırlar. Vücutta gelişen bu tip enfeksiyonlarda bakteriler kan yoluyla proteze yapışıp protez enfeksiyonuna yol açabilirler.

tdp-post-op-lateral

Total diz protezi postop lateral

Protez Enfeksiyonunu Nasıl Anlarız ve Tedavisi Nasıl Olur?

Protez uygulaması ardından yara yerinde akıntı, kızarıklık, ısı artışı, hareket kısıtlılığı ve ağrı olması bize protez enfeksiyonu olabileceğini düşündürür. Kesin tanı için hastanın kan tetkiki yapılmalı, filmleri çekilmeli, mümkünse diz içinden örnek alınıp mikrobiyolojik araştırma yapılmalıdır.

Eğer erken dönem bir enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi verilmelidir. Eğer antibiyotiğe rağmen şikayetler devam ediyorsa protez temizlenmeli veya tamamen çıkartılmalıdır. Protez çıkartılmasının ardından tüm enfekte dokular temizlenir, hastaya antibiyotikli geçici eklem implantı konulur ve enfeksiyona sebep olan bakteriye uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Tedavi süresi enfeksiyonun derecesine, bakterinin gücüne ve uygulanan tedavinin etkinliğine göre değişmekle beraber 6 hafta ile 3 ay arası değişir. Enfeksiyonun tamamen bittiğinden emin olduktan sonra hasta revizyon diz protezi uygulanır.

 

 

Doç. Dr. Gökhan Meriç