Diz Artroskopisi Nedir-Nasıl Yapılır?
Diz Artroskopisi, artroskop denen optik bir enstrüman ile dizin içinin muayene ve tedavi edilmesidir. Bu işlem genel, bölgesel veya lokal anestezi metotlarından biri ile yapılabilir. Artroskop diz eklemi içine fizyolojik sıvı verebilecek düzene sahip, aynı zamanda eklemi aydınlatacak ışık verebilen bir tüp olup dizin içindeki görüntüyü monitöre aktarır. Bu tüp bir kurşun kalem kalınlığındadır. Dizde ağrı, şişlik, fonksiyon kaybı gibi belirtilerin nedenlerini teşhis etmek için Tanısal(Diagnostik) ve Tedavi etmek (Girişimsel) için kullanılır. Artroskopi yapılmayacak durumlar; Hastada genel veya lokal bir enfeksiyon varsa ya da dizde kesi yerinde ciltte bir lezyon varsa yapılmaz.
Artroskopinin Avantajları Nelerdir?
Diz ekleminin açılmadığı bu cerrahi yöntemde cerrahi sonrası hasar oldukça azdır, çok küçük kesiler ile yapılır, teşhisin doğruluğunu arttırır, ikincil etkileri açık cerrahiden azdır. Maliyeti düşüktür.
Artroskopinin Dezavantajları Nelerdir?
Dar bir alanda yapıldığı için tecrübe ve dikkat eksikliğinde çok az da olsa eklem içi yapılara, özellikle kıkırdağa zarar verme olasılığı vardır.
Diz Artroskopisi ile Yapılan Cerrahiler Nelerdir?
Artroskobik olarak menisküs tamiri, menisektomi, kıkırdak hasarı, ön- arka çapraz bağ tamiri, dizden yabancı cisim veya serbest kıkırdak dokusu çıkartılması, plika eksizyonu, sinovektomi gibi birçok tedavi yöntemi yapılabilir.
Artroskopi Sirasinda Ve Sonrasi Oluşabilecek Yan Etkiler Ve Komplikasyonlar Nelerdir?
Artroskobiye bağlı komplikasyonlar %0,1-1 arasında değişmektedir. Cerrahi işleme ait aşağıda yazılan bazı risk ve komplikasyonlar bulunmaktadır. Çok nadirde olsa cerrahi sırıasında ve sonrasında gelişebilen komplikasyonlar; enfeksiyon, eklem sertliği, menisküsün onarılamadığı durumlarda menisküsün alınması sonrası yıllar içinde diz içinde kireçlenme olabilir, Onarılan menisküsün tekrar kopması söz konusu olabilir. Bu durum ilave ameliyatları gerekli kılabilir. Diz Eklemi içine sıvı birikmesi veya eklem sıvısı birikmesi: Ameliyat sonrası farklı nedenlerle kendi sıvısı olan sinoviyal sıvının farklı biyokimyasal özelliklere dönüşerek miktarca artarak dizi şişirmesi. Dizde bir gerginlik hissi, ağrı ve hareket kısıtlılığı yapar. Bu sıvının bir enjektörle boşaltılması ve tahlil edilmesi gerekebilir. Genellikle kendiliğinden iyileşir. Tromboflebit, ameliyat olan bacağın toplardamarında kan pıhtılaşması sonucu dolaşımın bozulması ve ileri durumlarda pıhtıdan kopan parçanın akciğere giderek solunum yetmezliğine yol açabilen ciddi bir komplikasyondur. Bu riskteki hastalar cerrahi sırası ve sonrasında kanları sulandıracak ilaç tedavisine alınırlar. Cilt kesisi yapılan alanda cilt altı sinir kesilmeleri sonucu ufak bir alan ağrılı, az duyar veya aşırı duyarlı hale gelebilir
Doç. Dr. Gökhan Meriç